Složení – těsto

  • 35 dkg mouky
  • 3 vejce
  • 1 vejce k potírání těsta
Složení – nádivka

  • 25 dkg mletého hovězího masa
  • 7 1/2 dkg parmezánu
  • 20 dkg strouhanky
  • 1 malá mrkev
  • 1 cibule
  • 1 malý celer
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 hřebíček
  • 1/2 bobkového listu
  • 2 rajčata
  • 3 lžíce suchého bílého vína
  • 2 vejce
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • sůl

Mouku prosijeme na vál, uprostřed uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce. Těsto na vále dobře propracujeme, dle potřeby lze přidat trochu horké vody. Těsto se nesmí lepit na ruce a nemá být příliš tuhé. Zpracované těsto přikryjeme a necháme 30 minut odpočinout.

Mezitím si připravíme nádivku: Zeleninu omyjeme a oloupeme. Mrkev a celer nakrájíme na malé kostičky, cibuli nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, necháme na něm zpěnit cibuli, pak přídáme mrkev, celer, bobkový list a hřebíček. Promícháme a dusíme přibližně 5 minut. Přidáme maso, ochutíme solí a pepřem a smažíme, až maso zhnědne. Pak je podlijeme vínem a dusíme pod pokličkou na mírném ohni, až je měkké. Šťáva se musí odpařit. Rajčata oloupeme, drobně nakrájíme a odstraníme semínka. Přidáme k masu a ještě chvíli vše dusíme. Pak vyjmeme bobkový list a hřebíček. Vejce rozšleháme s parmezánem, přidáme muškátový oříšek a strouhanku. Vaječnou hmotu přidáme k masu a dobře promícháme. Těsto rozdělíme na několik dílů a vyválíme na plátky ve tvaru obdélníků. Polovinu potřeme vejcem, položíme nádivku – jako na šachovnici, v odstupech přibližně 3 cm. Na těsto si předkreslíme jemné vodorovné a svislé čáry. Překryjeme je druhou polovinou obdélníku a slepíme těsto v mezerách mezi nádivkou. Pomocí ostrého nože těsto krájíme na čtverce podle předkreslených čar. Taštičky vaříme v osolené vodě s trochou oleje přibližně 2 – 3 minuty od okamžiku, kdy se vynoří na hladinu. Občas je opatrně zamícháme dřevěnou lžící.

Dobrá rada

K plněným taštičkám se hodí rajčatová omáčka: Rajčata z konzervy prolisujeme, cibuli nakrájíme a zpěníme na malém množství tuku. Dvě čerstvá rajčata spaříme, oloupeme a drobně nakrájená přidáme k cibuli, zalijeme omáčkou z prolisovaných rajčat, přidáme lžíci rajčatového protlaku, půl lžičky čerstvé bazalky, sůl, pepř a nastrouhaný parmezán. Vaříme přibližně 5 minut. Ravioli dáme na talíř a polijeme omáčkou.

Porce pro 6 osob
kalorická hodnota: 385 kcal (100 g)
doba přípravy: 60 minut
středně drahé jídlo s náročnou přípravou

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *