Každá země má nějakou svoji typickou štědrovečerní večeři. Většina z nás asi letos bude mít kapra, filé nebo aspon řízek. Ale takhle v době předvánoční můžeme zkusit co se vaří jinde ve světě. Jedním z chodů, které o Vánocích jedí v Dánsku je gratinovaná zelenina. A je to jídlo, které si můžeme uvařit i my a to kdykoliv. V tomto zimním čase navíc jistě oceníme, že se jedná o jídlo které zahřeje na těle i na duši.

Na osm menších porcí, takže na 5-6 běžných budeme potřebovat:

  • 2 šálky tučnější smetany
  • necelou půlku nesoleného másla
  • 4 bobkové listy (pokud možno čerstvé)
  • 8 stroužků česneku
  • 4 větší mrkve
  • 4 brambory
  • velkou cibuli
  • jeden menší celer
  • tymián
  • 150g tvrdého sýra
  • 2 šálky strouhanky

Postup:

  1. Jako první si očistíme a nakrájíme zeleninu. Mrkev, brambory i celer nakrájíme na cca půlcentimetrová kolečka. Cibuli napůlku a pak na tenké plátky. Česnek rozmačkáme, nebo lépe rozdrtíme a rozkrájíme.
  2. V rendlíku nebo na velké pánvi rozpustíme máslo s bobkovým listem. Poté vložíme všechnu zeleninu a uvedeme do varu. Jakmile začne máslo bublat, tak jej stáhneme a dále udržujeme na mírném ohni cca 20minut. Do změknutí zeleniny.
  3. Mezitím si dáme rozehřát troubu na 180°C. A hlavně si nastrouháme sýr (ideálně typu Gruyére nebo Ementaler, s Eidamem to sice půjde taky, ale víte jak…) a smícháme ho se strouhankou.
  4. Zelenina se mezitím „udělala“, takže ji sundáme z ohně, zamícháme tymián (a nemusíme jím šetřit) a dochutíme pepřem a solí. Vše narovnáme do kulaté zapékací mísy. Asi do třičtvrtě její výšky. Směs posypeme sýrem se strouhankou a pečeme dokud se nevytvoří zlatohnědá krusta bublající uprostřed. Trvá to 25-30minut.

Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 50 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup
Ať si pochutná i někdo další...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on StumbleUpon
StumbleUpon
Digg this
Digg

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *