Každá země má nějakou svoji typickou štědrovečerní večeři. Většina z nás asi letos bude mít kapra, filé nebo aspon řízek. Ale takhle v době předvánoční můžeme zkusit co se vaří jinde ve světě. Jedním z chodů, které o Vánocích jedí v Dánsku je gratinovaná zelenina. A je to jídlo, které si můžeme uvařit i my a to kdykoliv. V tomto zimním čase navíc jistě oceníme, že se jedná o jídlo které zahřeje na těle i na duši.

Na osm menších porcí, takže na 5-6 běžných budeme potřebovat:

  • 2 šálky tučnější smetany
  • necelou půlku nesoleného másla
  • 4 bobkové listy (pokud možno čerstvé)
  • 8 stroužků česneku
  • 4 větší mrkve
  • 4 brambory
  • velkou cibuli
  • jeden menší celer
  • tymián
  • 150g tvrdého sýra
  • 2 šálky strouhanky

Postup:

  1. Jako první si očistíme a nakrájíme zeleninu. Mrkev, brambory i celer nakrájíme na cca půlcentimetrová kolečka. Cibuli napůlku a pak na tenké plátky. Česnek rozmačkáme, nebo lépe rozdrtíme a rozkrájíme.
  2. V rendlíku nebo na velké pánvi rozpustíme máslo s bobkovým listem. Poté vložíme všechnu zeleninu a uvedeme do varu. Jakmile začne máslo bublat, tak jej stáhneme a dále udržujeme na mírném ohni cca 20minut. Do změknutí zeleniny.
  3. Mezitím si dáme rozehřát troubu na 180°C. A hlavně si nastrouháme sýr (ideálně typu Gruyére nebo Ementaler, s Eidamem to sice půjde taky, ale víte jak…) a smícháme ho se strouhankou.
  4. Zelenina se mezitím „udělala“, takže ji sundáme z ohně, zamícháme tymián (a nemusíme jím šetřit) a dochutíme pepřem a solí. Vše narovnáme do kulaté zapékací mísy. Asi do třičtvrtě její výšky. Směs posypeme sýrem se strouhankou a pečeme dokud se nevytvoří zlatohnědá krusta bublající uprostřed. Trvá to 25-30minut.

Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 50 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup
Ať si pochutná i někdo další...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponDigg this

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *