Po stovky let pili příslušníci jihoamerických indiánských kmenů nápoj z listů, které nazývali Yerba maté, a považovali jej za dar bohů. Když listům, stejně jako dalšímu zboží, otevřel Kryštof Kolumbus cestu do Evropy, získal strom i další jméno – cesmína paraguayská. Evropané pak pěstování tohoto 15 m vysokého stromu s věčně zelenými listy pojali průmyslově a na rozdíl od indiánů, kteří po ní pátrali v pralese, jej začali vysazovat na plantážích. I v Evropě si Mate rychle získalo oblibu, jeho pozici v Jižní Americe se ale vyrovnat nemohlo. Dodnes se totiž jedná o vůbec nejoblíbenější nápoj Jižní Ameriky.

Zdraví i povzbuzení

Indiáni si neoblíbili maté pro nic za nic. Dobře totiž věděli o blahodárných účincích na lidské tělo i mysl. Čaj Mate totiž obsahuje celou řadu vitamínů, minerálů i dalších důležitých látek, řada z nich má vliv i na metabolismus lipidů a je tak vhodným doplňkem mnoha diet. Mate obsahuje též beta-karoten i prvky jako hořčík, draslík, fosfor, vápník, železo a mnohé další. Kofein, který je v čaji též obsažen, je povzbuzující, nikoliv však návykový. Čaj si tak mohou dopřávat i lidé na kofein citliví.

Zpracování a příprava

Proces, který končí šálkem lahodného čaje začíná při sklizni jeden až dva roky starých lístků cesmíny, jejich sušením, drcením a až rok dlouhým zráním při té správné teplotě. Dalším krokem už je příprava samotného čaje. Ten lze připravit buď po evropsku, nebo tradičním jihoamerickým způsobem. Při evropské přípravě se čajová směs přelije v šálku vodou o teplotě 80 °C a nechá se 3-5 minut luhovat. Dodržení času luhování je důležité, čaj může zhořknout.

Jihoamerický způsob přípravy je realizován v suché tykvové slupce – kalabase. V té se směs nejprve přelije vlažnou, a poté i horkou, vodou. Po třech minutách je nápoj připravený k pití, jen musíte použít slámku se sítkem, aby nedošlo k jejímu ucpání. Čaj Mate je možno připravit i jako ledový, osvěžující drink pro horké letní měsíce.

Je-li pro vás čaj maté novinkou, neváhejte a brzy ho ochutnejte!

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *